Naan Berenji – Persian Rice Flour Cookies نان برنجی

Ingredients:

  • 250 gr Rice Flour
  • 125 gr Butter ghee ( Don’t use unsalted cow milk butter for this recipe),if you are living in America use Shortening (Crisco), if you are living in Iran use Roghan nabati Asil (روغن نباتی اصیل), if you are living in Europe you can use vegetable oil or margarine which is suitable for baking (it would be mentioned on the label of the product)
  • 65 gr powdered sugar (icing sugar)
  • One egg yolk
  • 2-3 tablespoon Rose water
  • A pinch of saffron (Dissolve the saffron in hot water) or 1 teaspoon cardamom powder
  • Purslane seeds or Poppy seeds

It would be better if you scale the ingredients, otherwise for my recipes use rice-measuring cup,

IMG_7109

Butter ghee

02

03

Stir ghee and powdered sugar until well mixed,

04

05

add one egg yolk, mix again,

06

add the sifted rice flour into the mixture, mix again,

07

pour one tablespoon rose water,

08

mix very well,

Time to wash your hands and knead the dough very well for 10-15 minutes until the ingredients very well combined,

09

Divide dough in half,

10

Dissolve the saffron in hot water, pour one teaspoon into the half of dough,

11

12

Wrap both doughs in plastic wrap, let it rest for at least 2 hours at room  temperature (or up to 24 hours in the refrigerator )

13

Roll into balls about the size of a hazelnut, Place the balls on the baking sheet,

14

flatten into round shapes into palm of your hand and shape the surface with a cookie stamp or a teaspoon,

15

Sprinkle Purslane seeds (or Poppy seeds) on top of each cookie,

16

carefully place onto the baking sheet on a oven tray,

Preheat the oven to 325 degrees F = 160 degrees C or Gas mark 3

Bake the cookies for 15 minutes,

17

19

20

21

22

18 thoughts on “Naan Berenji – Persian Rice Flour Cookies نان برنجی

  1. mer30 khanoom , ajab chizi shode! mamane man 60 saleshe asheghe karaye shooma shode, teflaki nemitoone khodesh english bekhoone , har vaght mano mibine mige karaye haleh khnoome behem neshoon bede.
    kash mishod farsi ham mineveshti , behar hale sepasgozaram az in amoozesh binaziret

    • خیلی ممنون از شما دوست عزیز و مادر مهربونتون
      سپاسگزار از این همه لطف و مهرتون
      شرمنده هستم، واقعیت اینه که وبلاگهای آشپزی فارسی زبان خیلی زیاد هستند
      و تعداد خوباشون هم خیلی زیاده، اگر من هم فارسی مینوشتم حقیقتا تکراری میشد
      هر جا که نیاز به توضیح بیشتر باشه و یا اینکه سوالی داشته باشید حتما برام ایمیل یا مسیج بزنید به فارسی براتون توضیح میدم
      خدمت مادر محترم خیلی سلام برسوند، براتون آرزوی سلامتی و شادکامی روزافزون دارم

  2. سپاسگزارم خانم مهربون و عزیز ، همه اون وبلاگهای آشپزی فارسی یه طرف وبلاگ بی نظیر شما یه طرف ، تو این وبلاگ
    یه خلوص متمایز وجود داره عـــــــــزیزم

    • قربون محبتتون برم، شما خودتون بینظیر هستید با این همه مهربونی و لطف
      امیدوارم لایق این همه محبت شما باشم
      براتون بهترینها ی دنیا و شادترین لحظات زندگی رو آرزو میکنم

  3. salam , baz ham merci ,
    vaghti migin ‘sugar powder’ , manzooretoon hamoon ‘Icing sugar’ hast ya inke sugar ro asiab koneem??

  4. Salam. Merci az in web bloge binazeeretoon. Az inke vaght migzarid va ba tasaaver va hoselh hame chiz ro ghashang touzih midin mamnoonam. Dastetoon dard nakone, aziz.

    • سلام شیوا جان،
      بله روغن جامده، که البته بوی روغن حیوانی ایرانی رو میده
      شما از هر نوع روغن جامدی میتونید استفاده کنید البته غیر از کره
      برای پخت شیرینی ایرانی باید از روغن جامد استفاده بشه وگرنه اونی که باید درنمیاد
      ممنون که به اینجا سر زدین
      براتون آرزوی موفقیت میکنم

  5. haleh jan,
    today i backed this recipe with Chinese rice flour and margarine. the result was amazing!every thing was ok just i missed our iranian rice flour!
    tanx again and again. u made my day!

    • نقبسه عزیزخیلی ممنون از کامنت پر از مهر و نظر خوب و مثبتی که دارید، اتفاقا آرد برنج چینی (یا ژاپنی) هم خیلی نرم وعالیه
      اونها هم از این آرد یه نوع شیرینی برنجی درست میکنند که خیلی خوشمزه است.

  6. Haleh Jan, I gave your recipe a try last night and the dough is currently sitting in the fridge. Everything went well but my only concern is that it smells/taste a lot like shortening. Is there anyway to get rid of this/neutralize it??
    I would really appreciate your advice! (i’m trying to impress my inlaws to be for Norooz tomorrow😉

    • خوشکل خانم اگه از روغن حیوانی استفاده کردی بوی روغن حیوانی توش میمونه!
      دوست نداری؟
      امیدوارم خوب بشه عزیزم نمیدونم چی بگم فقط امیدوارم با حضور خانواده همسرت به عنوان مهمان همه چیز عالی بشه
      یه کوچولو نگران شدم که نکنه راضی نباشی
      میبوسمت

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s